Tälle sivulle päivitämme ajankohtaisia kuulumisia. Voit myös tilata sähköisen asiakaskirjeen.
– Ei tule menestymään, ei tipu starttirahaa.
Näin Jari Pirttiselle vastattiin aikoinaan, kun hän esitteli suunnitelmiaan perustaa metallintyöstökoneiden maahantuontiyritys. Jari ei lannistunut, vaan matkusti Helsingin World Trade Centeriin ja lähetti siellä selvittämiinsä osoitteisiin sata kirjettä, jossa ilmoitti haluavansa ruveta tuomaan Suomeen koneita.
Nyt, 25 vuotta myöhemmin Jarin yhdessä vaimonsa Eeva-Liisankanssa perustaman yrityksen, janakkalalaisen EMS Oy:n tilauskirja on niin täynnä, ettei kädet tahdo riittää töiden toteuttamiseen. Ja silti yrittäjäpariskunnalla on energiaa perustaa rinnalle toinen yritys, Norden Plast Oy.
Jari ja Eeva-Liisa
– No Jarillehan tämä työ on intohimo, hän voisi puhua tuntitolkulla työmenetelmistä ja erilaisista ratkaisuista, Eeva-Liisa nauraa.
Ja Jarihan puhuu, joskin jutun kirjoittajalla on vaikeuksia ymmärtää, mistä. Koneiden maahantuonnilla ja viennillä aloittanut EMS on tänään tuhannesosamillintarkkaa työtä tekevä hienomekaniikkapaja, joka työstää metallia lankasahoilla ja uppokipinätyöstökoneilla.
– Melkein kaikkeen mitä valmistetaan, tarvitaan muotti. Me tehdään niitä muotteja tai muotin osia, Eeva-Liisa suomentaa.
Australianpaimenkoira Rolle on aina siellä missä
isäntäväkikin.
Tarkkakorvainen erottaa Jarin puheesta hienoisen vieraan korostuksen. Se muistuttaa Jarin ruotsinsuomalaisista juurista. Eeva-Liisa on Keski-Suomesta kotoisin, vaikkakin asunut Hämeessä lähes koko ikänsä. Kierrettyään maailmalla ja Suomessa pariskunta päätyi Turenkiin oikeastaan siksi, että siellä oli käytettävissä Eeva-Liisan äidin sijoitusasunto. Nyt Turengissa on jo vuosia ollut niin koti, perhe kuin yrityskin, tai siis nykyään kaksi. Norden Plast perustettiin EMSin rinnalle samoihin toimitiloihin marraskuussa 2018. Kuten nimikin paljastaa, se työstää muovia.
Osa metallipajankin hommista tehdään nykyään tietokoneella.
– Idea lähti työntekijältämme, joka oli aikaisemmin työskennellyt muovin parissa. Hän se ensin sanoi, että eikös me nyt tällaisetkin voitaisi tehdä itse, Jari kertaa.
Mm maailman meriä saastuttavana materiaalina parjattu muovi tuntuu rohkealta aluevaltaukselta, onko se?
– Maailma on vielä täynnä asioita ja esineitä, jotka on pakko tehdä muovista. Me haluamme tehdä sen niin ekologisesti ja järkevästi kuin mahdollista ja edesauttaa omalta osaltamme sitä, että muovin kierrättäminen on oikeasti järkevää.
Norden Plast ruiskupuristaa asiakkaan muotilla tehtäviä muovituotteita sekä joitakin omia tuotteita, kuten sähköjohdon naulakiinnikeitä. Tuotantovauhti on hurja, esim korkkeja syntyy 96 kappaletta parissa sekunnissa eikä esimerkiksi 3d-printtaus ole menetelmänä mitenkään kilpailukykyinen.
Aina kun mahdollista käytetään kierrätysmuovia, tuotteesta riippuen välillä on kuitenkin käytettävä tiukat standardit täyttävää raaka-ainetta. Joka tapauksessa käytetään ainoastaan vastuullisesti tuotettua muovia.
Suljettu tuotantomenetelmä ei synnytä lainkaan hukkapaloja. Raaka-aine imetään säiliöstä suoraan ruiskupuristukseen ja ylimääräinen materiaali palautetaan uudelleen sulatettavaksi.
Tuotannon ohessa syntyy lämpöä, joka otetaan talteen ja sillä lämmitetään koko tuotantohalli käyttövesineen.
Siinä se on, osa lämmöntalteenottojärjestelmää
– Myös logistiikkaa on mahdollista järkevöittää. Tiedämme tälläkin alueella yrityksiä, joiden tuotantoon liittyvät osat seilaavat edestakaisin ympäri Suomea. Jos yhteistyöhön päästään, turhalle kuljettamiselle ei ole enää tarvetta.
Pirttiset paljastavat että neuvotteluja käydäänkin paikallisten toimijoiden kanssa.
Jarin kipinä tuotantokoneisiin syttyi jo nuorena sähköteknikkona, kun ensimmäisessä harjoittelupaikassa Ruotsissa pomolla oli viisautta laittaa nuorukainen purkamaan ja rakentamaan uudestaan kokonainen kipinätyöstökone.
Jari kutsuu työtään aikuisten miesten legopalikkaleikiksi.
Eeva-Liisa sen sijaan nauraa, ettei olisi nuorena ikinä kuvitellut tekevänsä työuraansa konepajalla. Jari vastaa tuotannosta, Eeva-Liisa taloushallinnosta ja paperitöistä. Työntekijöitä on tällä hetkellä kolme ja yrityksen suurin haaste on löytää lisää osaavaa tai ainakin oppimaan innokasta työvoimaa.
– Työllistäisimme kovin mielellään erityisesti paikallisia nuoria. Mm. työpajan kanssa olemme keskustelleet mahdollisuudesta työllistää Pajan väkeä kokoonpanotyöhön.
Takaisin